16 września obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Ochrony Warstwy Ozonowej. Z tej okazji - w ramach programu Empowering Women in Agrifood (EWA) - przygotowaliśmy wyjątkowy Masterclass poświęcony zwiększaniu świadomości ekologicznej, budowaniu zrównoważonych firm oraz wzajemnej wymianie doświadczeń.
W programie spotkania odbywającego się w Centralnym Domu Technologii w Warszawie znalazły się:
- debata „Ślad węglowy vs. Startupy”, w której wzięli udział Piotr Grabowski (co-founder, Foodtech.ac), Agnieszka Maciejowska (Co-founderka & CEO, Plan Be Eco), Elżbieta Wyraz (Koordynatorka EWA Poland, Fundacja Edukacyjna Perspektywy), Justyna Wysocka-Golec (Menedżerka ds. Zrównoważonego rozwoju w Bureau Veritas Polska; co-founderka & CEO LGM S.A.);
- warsztat „Jak wdrożyć zrównoważone rozwiązania do swojej firmy i zmniejszyć ślad węglowy?”, który prowadziła Martyna Zastawna (Founderka & CEO, WoshWosh; co-founderka SzeptSzum).
Przed nami jeszcze 2 miesiące intensywnej pracy. Finał programu oraz konkurs pitchingowy, podczas którego 10. uczestniczek programu EWA zaprezentuje swoje rozwiązania z branży rolno-spożywczej, odbędzie się 17 listopada 2021. Więcej informacji wkrótce na stronie: http://shesnnovation.pl/ewa/
Empowering Women in Agrofood to 5-miesięczny program akceleracyjny realizowany przez EIT FOOD i Fundację Edukacyjną Perspektywy. W ramach programu EWA uczestniczki otrzymują wsparcie wyjątkowych Mentorek i Mentorów - specjalistów w branży rolno-spożywczej, a także cykl szkoleń o sztuce prowadzenia biznesu oraz skrojone pod ich potrzeby porady wybitnych ekspertów z branży.